Verrassingsprogramma van klassieke grootmeester pur sang

De wereldberoemde pianist András Schiff mag niet ontbreken in World Master Pianists. Voor het eerst zal deze grootheid het podium van Amare betreden. Over de hele wereld wordt hij bewierookt als vertolker van het klassieke repertoire, zoals de complete werken van Johann Sebastian Bach, Haydn, Beethoven, Schubert en Brahms. Schiff trad op met vele gezaghebbende orkesten en dirigenten, maar concentreert zich de laatste jaren vooral op de muziek voor piano solo en concerten waarbij hij dirigeert en/of soleert tegelijk. Zijn uitvoeringen van de muziek van Bach zijn met name befaamd. Bij dit recital zal hij ter plekke zijn uitvoeringen aankondigen en daar ook met veel charme over vertellen! Zijn uitleg daarover:

“Tijdens de moeilijke tijden van de pandemie heb ik veel nagedacht. Hoe kunnen we het muziekleven opfrissen, wat en hoe zouden we het anders doen? Laten we eerlijk zijn, onze concerten bestaan uit veel conventies, verwachtingen, vooroordelen en rituelen. Dit is niet per se gunstig omdat het leidt tot uniformiteit. Waarom zijn we niet nieuwsgieriger, avontuurlijker, fantasierijker? Waar zijn de verrassingen? Bij pianorecitals, bijvoorbeeld. Wij pianisten moeten ons programma vele maanden of jaren van tevoren bekendmaken, tot in het kleinste detail. Dat is een enorme last. Hoe moet je weten wat je wilt spelen in twee jaar, zeven maanden en vier dagen? Dat hangt van veel elementen af, de akoestiek, het instrument, de dagelijkse stemming spelen allemaal een rol. Voor mij is het veel spontaner om het programma ter plekke aan te kondigen en de werken een beetje uit te leggen. Dit creëert een band met het publiek, we zijn er om samen iets te beleven. Je moet elkaar respecteren en vertrouwen. Het publiek moet geloven dat ik alleen de beste werken zal presenteren, zo goed mogelijk voorbereid. Omgekeerd reken ik op de gevoeligheid en hoge intelligentie van mijn publiek.

Op deze manier – en er zijn nog meer ideeën – kunnen we concerten op een nieuwe en frisse manier beleven.
A.S.”

Sir András Schiff

Verrassingsprogramma van klassieke grootmeester pur sang

Pianorecital
Zondag 
9 februari, 2025
16:00
Amare - Den Haag 
Tickets vanaf: 31.50 euro
Bestel tickets

Programma

Werken van o.a. J.S. Bach en F. Schubert

Sir András Schiff

Het verfijnde pianistieke meesterschap van de in Hongarije geboren meesterpianist Sir András Schiff blijft zowel critici als het publiek fascineren en betoveren en zijn optredens zijn altijd een adembenemende ervaring vol emotie en meeslepende interpretaties.

  • Amare

    Den Haag

    Huis voor cultuur, educatie, events en ontmoeting

    De schitterende, nieuwe state-of-the-art concertzaal Amare in Den Haag is sinds herfst 2021 geopend en biedt ruimte aan 1.500 muziekliefhebbers. Deze nieuwe cultuurtempel, in het hartje van Den Haag, heeft een prachtige akoestiek en een internationale uitstraling. Het is ontworpen door architecten Patrick Fransen en Jo Coenen en de bouw heeft ruim 4 jaar geduurd.

    Locatie details